top of page

Omannäköisen elämän rakentamisen haasteet ja helppoudet

Olen aiemmin tässä blogissa kirjoitellut yrittäjyydestä, ja päätin jatkaa tätä juttusarjaa aiheeseen liittyen. En ole mikään yrittäjyys-ekspertti vielä, koska olen vasta ensimmäisellä yrittäjyysvuodellani, mutta koen kuitenkin että tähän lyhyeenkin aikaan on mahtunut paljon oppitunteja, jotka mielellään jaan eteenpäin muillekin yrittäjyydestä haaveileville. Ja toki myös pidempään yrittäjänä toimineille, saattavat saada tästä muistikuvia siitä, kun itse aloittelivat.

Sana yksinyrittäjä on siinä mielessä osuva sanapari, että se on juuri sitä mitä se antaa ymmärtää, eli toimit todella yksin. Se konkretisoituu vasta, kun ryhdyt yksinyrittäjäksi. Huomaat, että kaikki eri tahojen kautta tulevat apukädet ja muut häviävät, ja jäljelle jäät sinä itse. Suosittelenkin verkostoitumaan aktiivisesti muiden yrittäjien kanssa, tai hakemaan vertaistukea esimerkisi tapahtumista tai webinaareista, jossa on saman alan ihmisiä, lievittääksesi yksinäisyyden tuntemuksia. Ajan mittaan kun on enemmän asiakkaita ja resursseja, voit ulkoistaa joitakin työtehtäviäsi hyvällä tuurilla, niin tuntuu kuin ympärilläsi olisi tiimi, ja lopulta ehkä hankit ensimmäisen työntekijäsi.


Samalla kun yrittäjyys tuo mukanaan aimo annoksen yksin selviämisen haasteita, jotka kenties eivät ole olleet urallasi sinulle juuri koskaan ennestään tuttuja, se tarjoilee kuitenkin mitä mainiointa onnistumisen ja vapauden tunnetta. Luulen, että jos kysyisi vaikkapa 20 yrittäjältä mikä on työssäsi parasta, niin uskon että aika moni vastaisi vapaus. Koska se ihan oikeasti on ihan mieletön etuoikeus.

Tunnen oloni äärettömän etuoikeutetuksi, kun pystyn normi tiistaina mennä esimerkisi aamuiselle pidemmälle pyöräretkelle ja syödä aamupalaa rauhassa ilman kiireen häivää, ja vasta tämän jälkeen aloittaa joustavasti hommat. Tunnen oloni etuoikeutetuksi, kun voin olla väillä vapailla ihan outoihin aikoihin. (toisaalta olen välillä myös töissäkin outoihin aikoihin). Kesällä kävin keskellä viikkoa Suomenlinnassa ja Seurasaaressa - jonne yleensä on joutunut menemään viikonloppuisin pahimpiin ruuhka-aikoihin. Jos takana on esimerkiksi huonosti nukuttu yö eikä aamulla ole projekteja, voin torkuttaa hieman pidempään enkä ole tilivelvollinen kenellekään siitä, jos aloitan hieman myöhempään. Nämä kaikki ovat hetkiä, jolloin aidosti nautin siitä, että olen oman itseni esimies.


Muihin positiivisiin puoliin lukeutuu luovuuden läsnäolo monessa tekemisessä. Saan hyödyntää ideointitaitojani ja luovuutta monessakin osassa työnkuvaani. Ei ole liikaa kiinni raameissa, vaan saa itse toteuttaa usein parhaaksi katsomallaan tavalla. Viimeiseksi mainitsisin sen kaikista parhaimman positiivisen puolen: nimittäin sen, että yrittäjänä usein teet sitä mitä rakastat, tai näin haluaisin ainakin ajatella. Tämä johtaa siihen, että sekä nautit että taistelet täysin rinnoin sen puolesta, että yritystoimintasi menestyy.

Koska yrittäjyyteen liittyy paljon helppoutta ja positiivisuutta, kolikon kääntöpuolella on tässäkin ammatinvalinnassa tietysti haasteet. Ja niitä kyllä riittää yrittäjyydessä, riippuu varmaan keneltä kysyt että miten paljon tarkalleen, mutta tähän(kin) varmaan moni vastaisi, että kyllä niitä vaan on. Omasta mielestäni suurimmat haasteet liittyy nimenomaan siihen, että olet usein alkuvaiheessa yksin, ja monessa asiassa sinulla voisi olla paljonkin hyötyä siitä, että ympärilläsi olisi aina jotain porukkaa, jolta kysyä neuvoja. Olen itse onnekkaassa asemassa siinä mielessä, että minulla on muutamia läheisiä keneltä kysellä neuvoa, ja suosittelenkin hankkimaan neuvonantajan tai käymään uusyrityskeskuksessa, mikäli ei ole turvaverkkoja omasta takaa.

Toinen haaste liittyy myös luovuuteen, sillä samalla kun se on ihana asia, että voi käyttää luovuuttaan, se saattaa aiheuttaa myäs päänvaivaa, koska tuntuu että paljon on asioita mitä voisi tehdä, jopa liikaakin. Lopulta palloittelet, etkä saa mitään aikaiseksi pahimmillaan, juurikin siksi, koska paljon voisi tehdä kaikkea. Pidä fokus yhdessä asiassa kerrallaan, ja ole kärsivällinen.


Josta päästiinkin kolmanteen haasteeseen: pitkäjänteisyys. Jotkut ihmiset on luonnostaan pitkäjänteisiä ja tekevät mielellään työtä tavoitteiden eteen vuositolkulla. Itse kuulun niihin, jotka mieluusti saavuttaisi tavoitteet jos ei heti niin ainakin piakkoin. Siksi yrittäjyydessä minulle henkilökohtaisesti haastavaa onkin ollut, ettei asiat tosiaankaan tapahdu sormia napauttamalla. Vielä vähemmin näin on, mikäli vaihdat yrittäjyyden tiimoilta kokonaan alaa. Sinulta kysytään joka päivä sekä ongelmanratkaisukykyä, sinnikkyyttä että pitkäjänteistä ajattelua.

Kuten yrittäjyyden positiivisiin puoliin kuului onnistumisista seuraava euforinen olotila, niin pettymyksistäkin seuraava olotila on kahta karumpi yrittäjänä. Myyntityötä tehneenä olen tottunut tilanteeseen, jossa asiakas sanoo joko juu tai ei. Silti tärkeän asiakkaan menettäminen tai diilin purkautuminen on ikävä juttu yrittäjyydessä, kun sinnikkäästi tavoittelet onnistumisia. Mutta, tasapainon sietäminen onkin avain hyvinvointiin tässä - joskus meno kulkee vahvasti myötätuuleen, joskus vastatuuleen.

7 views0 comments
bottom of page