top of page

1 vuosi yrittäjänä - tätä se on minulle opettanut

Updated: Apr 10

Tätä juttua kirjoittaessani on joulukuun puoliväli, eli vuosi 2023 lähenee kovaa vauhtia loppuaan. Kirjoittelin lokakuussa tänne yritysblogiini jutun omannäköisen elämän rakentamisen haasteista ja helppoudesta, ja tämän vuoden viimeisen blogipostauksen aihealueeksi päätin valikoida kootusti ajatukseni nyt, kun täysipäiväistä yrittäjyyttä on takana aika tasan vuoden päivät.


Sen sijaan, että kirjoittaisin esseen aiheesta, päätin laittaa ylös muutamia kohtia, joita yksinyrittäjyys on minulle opettanut vuoden aikana (listaus sattumanvaraisessa järjestyksessä). Jälleen voi olla, että tämä listaus auttaa henkilöitä, jotka itsekin palloittelevat yrittäjyyden aloittamisen ajatusten kanssa.


Pitkäjänteisyys


Olen oppinut asettamaan pitkän aikavälin henkilökohtaisia tavoitteita, ja toimimaan selvästi pitkäjänteisemmin kuin aiemmin. Tehdessä omaa liiketoimintaa, täytyy jatkuvasti elää tulevaisuudessa. Toki nykyhetki on myös tärkeä, mutta sillä ettei katsele lainkaan eteenpäin, voi olla negatiivisia seurauksia liiketoiminnallesi. Pitkäjänteisyys liittyy myös kärsivällisyyteen: sitä sinulla pitää olla ja paljon, koska asiat eivät tosiaankaan tapahdu käden käänteessä. Odottelu ja taas odottelu ovat yrittäjälle arkipäivää. Asiakashankinta vie aikaa, mutta kun tämä ottaa edes pienen askeleen eteenpäin, on voitontunne sitäkin makoisampi.



Hyvien yhteistyökumppanien merkitys


Kuten viime postauksessa mainitsin, on yksinyrittäjä sanan mukaisesti melko yksin toiminnassaan, mikä tekee erilaisista verkostoista ja sidosryhmistä entistä tärkeämpiä. Ennen yrittäjyyteen hyppäämistä viime vuoden lopulla aloin hankkimaan erilaisia yhteistyökumppaneita, joista Fitness 24/7 on ollut yksiä suurimpia. Sen lisäksi että olen saanut ihan mielettömän määrän mahtavaa ohjauskokemusta kerrytettyä tänä vuonna heidän kauttaan (reilusti yli 100 tuntia), olen myös saanut eri saleilta mahtavia ystäviä ja uusia tuttavuuksia, joiden kanssa on tullut vietettyä montakin eri juhlatilaisuutta ja illanistujaisia. Tämä tuo yrittäjälle tunteen että olet osa suurempaa ryhmää ja voit sparrailla muiden samanhenkisten ihmisten kanssa.




Itsensä johtaminen


En usko että on olemassa parempaa oppituntia itsensä johtamisesta kuin yrittäjäksi ryhtyminen. Opit tunnistamaan niin vahvuutesi kuin heikot kohtasi ihan läpikotaisin, sillä hyppäät melko syvään päätyyn oman itsesi tuntemisen suhteen. Nykypäivän työelämässäkin toki peräänkuulutetaan tätä taitoa suurissa määrin, mutta uskoisin että yrittäjyydessä kaikki puolet itsestäsi korostuu. Huomaat mitä välttelet ja mitkä asiat sujuvat sinulta luonnollisemmin. Itselleni esimerkiksi oli täysin vieras maailma vielä vuosi sitten tehdä Instagramiin sekä LinkedIniin markkinointisisältöä, mutta nyt koen että tämä luonnistuu melko kivuttomasti. En olisi koskaan uskonut vuosi sitten, että olen tässä tilanteessa. Yrittäjänä on pakko nostaa itseään ja osaamistaan näkyvästi esille säännöllisesti, oli se sitten mukavuusaluettasi tai ei. Täytyy myöntää, että olen melko ylpeä etenkin tästä saavutuksestani. Olen vuoden aikana onnistunut saamaan muun muassa mainoskumppanin Instagramin puolelle, joka on seurausta säännöllisestä tekemisestä somen puolella.




Tilanteiden hyväksyminen ja vastaanottaminen


Mielestäni yksi todella tärkeä atribuutti yrittäjyydessä on tilanteiden hyväksyminen. Sekä sellaisten jotka eivät mene nappiin, ja myös sellaisten jotka eivät mene juuri niinkuin olit kuvitellut. Voi olla että eteen tulee yllättäviä uusia yhteistyöehdotuksia, jotka eivät ehkä alkuun kuuluneet suunnitelmaasi, mutta joista myöhemmin kehittyy tärkeä yhteistyökumppanuus. Ja tottakai pettymykset sekä vastoinkäymiset kuuluvat jokaiseen yrittäjätarinaan. Jos joku väittää toisin, se on todennäköisesti valetta. Yrittäjyydessä tulet huomaamaan, ettei kaikki suunnitelmasi yksinkertaisesti toteudu, tai että suunnitelmat eivät olleet sitä, mitä olit ajatellut. Olen aiemmin urallani myynnissä toimiessani saanut hyvät oppitunnit siitä, kun asiat eivät mene ihan putkeen, joten tämä osio ei sinällään ole mitään uutta. Mutta ratkaisevaa onkin, miten jatkat huonojen päivien ja set-backien jälkeen elämääsi eteenpäin. Et saa antaa huonojen tilanteiden vaikuttaa kokonaiskuvaan, vaan sinun tulee nimenomaan nähdä kokonaiskuva ja siinä tilanteessa vaikealta tuntuneen asian vaikutus kokonaisuuteen.



Luottamus tulevaan


Elämme maailmassa jossa aika moni asia on epävarmaa. Se, että jo valmiiksi olet luottavaisin mielin tulevaisuuden edessä, auttaa sinua yksinkertaisesti äärettömän paljon yrittäjänä. Luottamus siihen, että elämä kantaa, luottamus siihen, että oma tekemisesi riittää ja jos ei riitä, olet valmis tekemään tarvittavat muutokset tilanteen eteen. Sinun on nähtävä itsesi yritysjohtajana, joka menee eteenpäin ja löytää uusia mahdollisuuksia. Jos et itse näe, niin kuka näkee?


Eli sinulla on oltava positiivinen maailmankatsomus, ja tekemisen meiningin on jatkuttava myös vaikeammissa ajoissa ja tilanteissa. Olen vuoden yrittäjyystaipaleellani monesti ollut tilanteessa, jossa olen joutunut miettimään miten tästä eteenpäin, ja asiat ovat aina alkaneet pikkuhiljaa muovautumaan ja järjestymään.


Oma-aloitteisuuden tärkeys


Kukaan ei tule tuomaan eteesi yleensä mitään elämässä, ja vielä suuremmin tämä pätee kun olet yrittäjänä. Kaikki kohtaamisesi, kaikki oma-aloitteiset ajatusten ja kiinnostuksen kohteiden ääneen sanomiset voivat olla avain seuraavaan yhteistyöhösi. Eli mitä verkottuneempi ja oma-aloitteisempi olet, sen paremmin yksinkertaisesti pärjäät. Olen itse nykyisten yhteistyökumppaneitteni kautta usein osoittanut kiinnostusta, innostusta ja tekemisen meininkiä, mikä on johtanut siihen, että minua on kysytty erilaisiin tunteihin tai projekteihin. Tämä toki vaatii alkuun hieman myyrän työtä eikä asiat heti näytä edistyksen merkkejä, mutta kun kärsivällisesti odottaa, voit saada säännöllisiäkin yhteistyökyselyitä eri tahoilta ilman, että sinun tarvitsee olla kysymässä jatkuvasti. Ihmiset kyllä muistaa innokkuutesi ja osaa ottaa yhteyttä sopivaan aikaan.



Merkityksellisyys


Olen aiemminkin kirjoitellut siitä, että työ saa uuden merkityksen, kun teet sellaista, jota rakastat. Jokainen tänä vuonna saatu asiakaspalaute, joko suullinen tai kirjallinen, on ollut minulle yhtä tärkeä, ja auttaa kehittymään työssä. Se, että pystyy vaikuttamaan jo yhdenkin ihmisen elämään, viikkoon tai päivään positiivisella tavalla, nostaa omat fiilikset kattoon hetkessä. Koen, että tässä maailman tilanteessa jossa paljon pahojakin asioita tapahtuu niin se, että pystyn ihmisiä palvelemaan ja auttamaan, on erittäin tärkeää ja lisää omaa merkityksellisyyden kokemusta.



Aikataulutus ja vapaa-aika


Yleinen myytti tai totuus (miten sen haluaa ottaa) yrittäjyyden ympärillä on, että yrittäjä on töissä 24/7. Tämä voi ehdottomasti pitääkin paikkansa joissain tapauksissa, mutta kaikkihan sen pohjimmiltaan tietää, ettei se ole kestävin tapa rakentaa yhtään mitään mielelle kestävää ja tuotteliasta. Luen parhaillaan kirjaa "Stillness is key" (Ryan Holiday) jossa painotetaan pysähtymisen ja mietiskelyn tärkeyttä, sitä, että jättää tilaa olemiselle ja tyhjyydelle. Esimerkiksi Winston Churchill vietti päivittäin aina kaksi tuntia kylvyssä, jossa hän sai hyviä ajatuksia syntymään, ja Sören Kirkegaard kävi monta tuntia päivässä kävelyllä, joka auttoi hänen luomisprosessissa. Anna aivoille myös lepohetkiä, ja aikatauluta työpäiväsi niin, että se jättää tilaa myös luovalle tyhjyydelle. Muista lomailla, myös yrittäjänä. Ei ehkä ihan samanpituisia lomia kuin työsuhteessa, mutta muista jättää tilaa lyhyillekin, säännöllisille lomille, vaikka jo pidennetyille viikonlopuille. Itse olin kolme viikkoa kesälomalla, vaikka olen ekalla yrittäjyysvuodellani. Ja nyt jään parin viikon joululomalle, jonka aikana on tarkoitus ladata akut täyteen kevään haasteita varten.


Tähän liittyen haluan vielä painottaa, että muista mikä on sinulle työntekoa ja mikä lepoaikaa, ja piirrä tähän väliin selkeä kuilu. En itse esimerkiksi laske työtuntejani, mutta saatan päivän aikana ottaa omaa aikaa myös keskellä päivää. Muista lepotauot, jotta et joudu tilanteeseen, jossa vuositolkulla teet töitä ympäripyöreiden päivien muodossa ilman tilaa tyhjyydelle. Tekemällä ensimmäisenä mainittua, saat ylläpidettyä intosi ja luovuutesi siihen, mitä teet. Tunne on tärkein.



Tavoitteelisuus


Aiemmin työelämässä minulle tuotiin kuukausittaiset myyntitavoitteet, jotka tuli täyttää. Nyt teen omat myyntitavoitteeni, joka on samalla huojentavaa mutta myös toki vaativaa. Sinun täytyy tietää itse, paljon sinun on tehtävä joka kuukausi hommia ja ylläpitää kalenteriasi. Ja toki joka vuosi hakea kasvua, kuten kannattavaan liiketoimintaan kuuluu. Suosittelen kuitenkin, että et aseta aivan mahdottomia tavoitteita heti alkuun, koska todennäköisesti joudut pettymään, jos et omaa aivan maagisia taitoja. Minun oma tavoitteeni tälle vuodelle oli esimerkiksi tienata nettona jossain kohtaa samaa elintasoa kuin edellisessä työpaikassani, ja loppuvuoden osalta en jäänyt kauaksi tavoitteesta. Ensi vuoden tavoite on tuplata tämä.


28 views1 comment
bottom of page