top of page
Writer's pictureNina Sjöström

Työviikko yrittäjänä

Kirjoittelin aiemmin hypystä palkkatyöstä yrittäjyyteen, ja tällä kertaa aiheena voisi olla yrittäjän työviikko.


Se, että ihmiset kertoo jokaisen päivän olevan uudenlainen ja erilainen puhuessaan työnkuvastaan, on saanut kohdallani nyt vihdoinkin merkityksen, kun vuoden alussa ryhdyin yrittäjäksi. En aiemmin oikein ymmärtänyt mitä tämä teoriassa tarkoittaa, sillä vaikka aiemmissa töissäni oli kyllä uutta joka päivässä, uusia kohtaamisia ja hieman erilaisia tilanteita, oli jokaisessa päivässä silti olemassa hyvin vankka runko ja rutiinit. Työnkuva ja työajat etenkin ei siis muuttunut dramaattisesti, vaan pelkästään caset ja kohtaamasi ihmiset saattoivat muuttua päivästä ja viikosta toiseen. Lisäksi jos tuli jotain uutta, joku muu oli usein siitä kertomassa ja tieto tuli hyvissä ajoin ennen uuden toimintatavan käyttöönottoa.

Yrittäjyydessä jokainen päivä on uusi mahdollisuus, kirjaimellisesti. Uusi mahdollisuus löytää uusia yhteistyöprojekteja, uusi mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä työssään, uusi mahdollisuus vaikka mihin. Avaimet projekteihin on täysin omissa käsissäsi, eikä kukaan muu ole kertomassa, mitä seuraavaksi tulisi tehdä. Tämä on sekä inspiroivaa ja jännittävää että tietenkin jossain määrin vaativaa, sillä painopiste on sataprosenttisesti omassa tekemisessäsi. Se on ehkä se suurin juttu, johon on ollut totuttelemista ja soveltamista yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen. Olen kokenut olevani oma-aloitteinen ja sitä on vaadittu myös aiemmissa työnkuvissani, mutta lupaan että yrittäjyys vie tämän(kin) luulon itsestäsi uudelle tasolle ja haastaa entisestään.

Toinen juttu jonka olen huomannut kehittäessäni omaa viikkokalenteria on, että elän tällä hetkellä jatkuvasti tulevaisuudessa. Mietin syksyä jo aikaisin keväällä, ja en oikeastaan koskaan elä viikko ja päivä kerrallaan, kuten saattoi aiemmin työelämässä tehdä, koska silloinhan oli niin, että mikä tuli niin tuli sitten joskus, ja siitä kyllä ilmoitettiin. Nyt ei enää ilmoiteta, vaan suunnittelet itse kalenterisi. Tämä voi olla sekä vaarallista että erittäin hyvä asia. Joillekin ihmisille, jotka tekevät sydämen asiaansa ja huolehtivat omasta leivästään, voi helposti ja aivan ymmärrerrävästi käydä niin, että ylisuunnittelee, lupautuu liian moneen ja haukkaa aivan liian suuren palan kakkua aivan liian aikaisin. Sain tästä tutuilta jotka jo ovat yrittäjiä varoituksen sanaa jo ennenkuin aloitin, joten olen tähän mennessä ihan hyvin onnistunut välttämään yllämainitun.


Tästä päästäänkin käteväsi siihen itse aiheeseen, eli yrittäjän työviikkoon. Otan tähän esimerkiksi viime viikon jonka aikana olen pitänyt päiväkirjaa, sillä yleisellä tasolla on tosi vaikea sanoa kun heittelee paljonkin:


Maanantai:


  • Oma aamuhetki, joka vaihtelee mutta aina koostuu jostakin liikunnallisesta. Lähiaikoina juoksulenkit on tulleet taas repertuaariin, joten tänään valitsin sen jonka yhteydessä tein päivän henkisen harjoituksen/meditaation eli sadhanan.

  • Aamupalan aika on noin klo. 10, jonka jälkeen teen yleensä toimistotöitä ja kaikkea mitä siihen kuuluu, yhteistyösähköpostit, uusien yhteistöiden ja aiempien kontaktointi jne. Verkkosivujen päivitys ja suunnittelutyö tulevaan. Työaikaan kuuluu myös Whatsapp - keskustelut olennaisena osana, koska siellä on kaikki nykyiseen yhteistyöhön liittyvät keskusteluryhmät.

  • Päiväsaikaan klo. 12-14 välillä syön yleensä lounaan ja käyn ehkä lenkillä. Yrittäjyydessä parasta on että voit lähteä ulos etkä ole siitä kenellekään tilivelvollinen, eli voit ottaa oikeasti pienen breikin päivääsi, etenkin kun illalla on vielä töitä tiedossa.

  • klo 14-17 välillä tein illan tuntisuunnitelmaa, suunnittelin tulevia yhteistöitä ja jatkan toimistotöitä. Täytän viikon ajopäiväkirjaa.

  • Alkuillasta 17 jälkeen keskityin yleishyödylliseen kuten omaan opiskeluun lukemalla kirjaa tai katsomalla videoita, lukemalla artikkeleita jne, tällä kertaa luin kirjaa.

  • Klo 19 maissa söin ensin illallisen ja lähdin sitten kohti illan tuntilokaatiota, opetan maanantai-iltaisin vakkari-hathatunnin Espoon Tapiolassa. Tämä vakkaritunti oli aiemmin myös ke ja pe, tällä hetkellä on ma ja joka toinen su.

  • Työpäivä päättyi klo. 21.40 kun parkkeeraan auton kotipihaan, jonka jälkeen vapaa-aika koittaa.

Tiistai:


  • Aamu käynnistyi niin ikään omalla liikunta-tuokiolla klo 9 jälkeen, tänään se oli uinti meressä sekä 10 aurinkotervehdystä kalliolla ja intention asettaminen päivään.

  • Aamupalan aika on suht. samaan aikaan joka päivä. Tänään tein hyvin paljon samoja juttuja aamiaisen jälkeen kun tein maanantainakin, sain nämä valmiiksi klo. 13 maissa. Käytän paljon aikaa tuntieni suunnitteluun ja käsikirjoitukseen, varsinkin kun lähden opettamaan vakkarituntia jotta näistä löytyy variaatiota viikosta toiseen.

  • Tämän jälkeen otin taas päiväkävelyn ja lounaan/kahvin peräkkäin, ja tämän jälkeen klo 15.30 maissa aloin ajelemaan kohti lokaatiota, jossa opetan tiistaisin vakkari-yritystuntia.

  • Kotiuduin joogasta klo. 18 maissa, jonka jälkeen aloin kirjottamaan tätä postausta. Tämän jälkeen työpäivä oli paketissa tiistain osalta.


Keskiviikko:

  • Oma aamutuokio joka tänään tarkoitti 15 minuutin aamujoogaa. Joskus sen ei tarvitse olla sen pidempi sessio ja voi silti olla käänteentekevä hetki päivässäsi.

  • Aamupalan jälkeen hyppäsin kuuntelemaan yrittäjyyteen liittyvää paneelikeskustelua pariksi tunniksi.

  • Klo 13 jälkeen lähdin lounastapaamiseen, joka liittyi syksyllä järjestettävään retriittiin. Tosi jännittävää konkreettisesti suunnitella jotakin, joka on ollut tähän asti vain tulevaisuuden unelma!

  • Kotiin palatessa otin pienen tauon enkä tehnyt töitä ennenkuin lähdin iltajoogatuntia ohjaamaan Tikkurilaan.

  • Työpäivä päättyi klo. 20.30 kun parkkeerasin auton pihaan iltatunnin jälkeen.

Torstai


  • Vapaapäivä, koska viikonloppuna on tulossa pari ohjausta. Nukuin vähän pidempään kuin normaalisti, ja tein 10 minuutin aamumeditaation. Mitä tulee aamumeditaatiohetkeen, on mielestäni aina parempi päättää meditoida tai ottaa itselleen pienen tietoisen hengähdyshetken ainakin, vaikka se tarkoittaisi vain jo 3-5 minuuttia.

  • Aamiaisen jälkeen otin some-aikaa, eli vietin 1-1,5 h Instagramia selaten ja päivittäen. Teen usein näin muidenkin some-kanavien kanssa, välttääkseni addiktiota niihin. Eli kirjaudun ulos sessioiden välissä, ja kun kirjaudun sisään, otan tietoisesti aikaa jolloin keskityn vain ja ainoastaan some-sisältöjen tekoon ja seurantaan. Tämän toistan 1-2 kertaa viikossa. Tämä toimii minulla mutta ymmärrän ettei se toimi jokaisella. Kaikki asettaa itselleen omat some-ehdot.

  • Loppupäivä meni omia juttuja tehden ja vapaa-aikaa viettäen aika pitkälti, meilit katselin kerran päivän aikana. En tämän päivän aikana tehnyt mitään lihasvoimaa vaativaa liikuntaa, sillä lihakset täytyy tässä työssä etenkin saada lepotaukoa vähintään yhden päivän viikossa.

Perjantai


  • Päivä alkoi niin ikään aamumeditaatiolla, samanpituisella kuin edellispäivänä. Tämäkin päivä oli vapaa ohjauksista.

  • Aamupalan jälkeen lähdin noin klo 11 maissa kohti Kalliota ja Pranaman joogastudiota, johon olin varannut ilmajoogatunnin. On mahtavaa välillä ehtiä käymään jonkun muun vetämällä joogatunnilla. Suosikkistudioni tässä lähettyvillä Helsingissä on BAY Helsinki (Katajannokalla), Roots (Vallila), Asana Helsinki (Kallio) tai Pranama (Kallio.) Kaikissa mielettömän laaja tuntirepertuaari, mahtavat ohjaajat ja ihanat studiot. On jo arjen eskapismia kävellä ovesta sisälle ja sitten vielä joogatunti siihen päälle, ai että. Joogaopettajalle on ensiarvoisen tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan jotta jaksaa jakaa eteenpäin hyvää oloa muille.

  • Kun kotiudun joogasta noin klo 13 aloin tekemään retriittisuunnitelmaa aiemman tapaamisen pohjalta. Tämän jälkeen noin klo. 15 koitti vapaa-aika.

Lauantai

  • Ohjaus klo. 10 ja kotona klo. 11.30, jonka jälkeen vapaa-aikaa

Sunnuntai

  • Ohjaus klo 17 ja kotona klo. 18.30, jota ennen vapaa-aikaa ja myös sen jälkeen.

Pyrin pitämään kiinni siitä etten tekisi viikonloppuisin muita konttoritöitä, eli office-jutut hoidan arkisin, mutta joskus on ollut joitain poikkeuksia. Nyt kesällä teen aika paljon tuurausvuoroja, joita on usein tarjolla etenkin viikonloppuisin, siksi työvuorot suuntautuvat usein la-su akselille, mutta pyrin silti pitämään joka toinen-kolmas viikonloppu täysin vapaata. Mutta aina tätä ei voi toteuttaa, silloin on tärkeää että vapaa-aikaa on jonakin muuna viikonpäivänä riittävästi, jos ei pysty viikonlopulle järjestämään. Faktaa on se, että ihmiset on viikonloppuisin vapaalla ja heillä on silloin mahdollisuus ja aikaa tulla joogatunnille.


Kuten minun päivistäni näkee tämän viikkoseurannan kautta, niin on hyvinkin ripotellut työajat ja teen hommia vähän siellä ja täällä pitkin päivää. Vaikka jokin päivä olisi ohjauksista vapaa, se usein tarkoittaa silti jonkinlaista työntekoa joko suunnittelun tai muun toimistotyön parissa. Liikunnanohjaus on vuorotyötä mitä suurimmassa määrin ja yhtä ainoaa työaikaa ei ole, tämä on siis tosi iso heitto verrattuna aiempiin työpaikkoihini, mutta silloin kun tekee jotain mitä haluaa sydämessään tehdä, niin uskoisin että jokainen olisi valmis heräämään vaikka kolmelta aamuyöstä ja lähteä hommiin. Myös silloin kun tekee itselleen, ei samalla lailla syynää työaikoja, eikä siinä välttämättä edes mieti, paljon tulee viikon aikana lopulta tehtyä.

Mutta mielestäni onkin tärkeää yrittäjänä osata vetää rajat tekemälleen työlle, itselläni on se yksi sääntö että viikonloppuisin en tee muita töitä kuin ohjaukset jos niitä on, ja lisäksi pidän illat vapaana siltä osin jos ei ohjaus osu juuri ilta-aikaan. Toisaalta jos ohjaus on illalla saatan ottaa muutaman tunnin vapaa-aikaa päivästäni kuten tein tälläkin viikolla.


//Nina


*Kuvat ovat omasta arkistosta / joogakoulutuksesta (kuvat: Kaisa & Maria Kärkkäinen) ja kevään ajalta.


9 views0 comments

Comments


bottom of page