top of page
Writer's pictureNina Sjöström

Joogaopettajan koulutuksesta valmistuneen ajatuksia

Updated: Feb 2, 2023



Vain säilyttämällä halunsa oppia uutta ja olemalla utelias, voi pysyä innostuneena ja motivoituneena läpi elämänsä siinä, mitä tekee. Olen tähän asti tätä ajattelutapaa valinnoissani suosinut, ja toistaiseksi en ole joutunut valintoja kertaakaan katumaan. En myös silloin, kun päätin hakea mukaan syksyllä 2021 alkavaan Heartful Yoga - opettajakoulutukseen.


Aloitin opinnot melko kiireisessä elämänvaiheessa. Hääsuunnitelmat olivat alkaneet tuolloin vauhdilla, ja kävin koulutusta kokopäiväisen työn ohessa. Perhepiirissäni oli kuitenkin muutama tapaus sairastumisten tiimoilta, jotka toimivat minulle kompassina siinä mielessä, että elämä on tosiaankin tässä ja nyt, eikä isoja, itselle tärkeitä valintoja kannata koskaan liiakseen lykätä. Myös motivaationi oppia joogasta, tuosta rakkaasta harrastuksestani lisää, oli niin suuri että kaikki tämä kiire ei edes tuntunut missään vaiheessa oikeastaan liian raskaalta. Opintopäiviä oli kuukauden aikana kaksi, nämä olivat aina lähiopetuspäiviä lukuun ottamatta ihan ekoja kuukausia koulutuksesta, jolloin tapasimme ryhmän kanssa Zoomin kautta muistaakseni yhtenä arki-iltana kuukauden aikana. Tämä oli oman opiskelun vaihetta, jolloin lähdettiin tehtävien kautta hiljalleen laskeutumaan kohti itse alkavaa koulutusta. Yhteensä lähopetuspäiviä kertyi 11 kuukaudelle, 2-3 päivää per kuukausi. Tämä on pidemmissä joogaopekoulutuksissa melko standardi, jos olen oikein ymmärtänyt.


Ennen koulutukseen hakeutumista, olin kerennyt harrastaa joogaa noin seitsemän vuotta säännöllisesti. En silti olisi kuitenkaan koskaan osannut kuvitella, miten isoja norsunaskelia se viekään minua syvemmälle joogan maailmaan ja minkä verran enemmän tietämystä on alkutaipaleelta lopputaipaleelle peilatessa. Toki oppimiseen kuin oppimiseen pätee tässä(kin) sama lainalaisuus kuin muissakin koulutuksissa, eli mitä enemmän itse syvennyt ja laitat aikaa asioiden opiskeluun, sen vahvemmalla pohjalla oma tuleva opettajuutesi tulee olemaan. Tässä tarkoitan sekä teoreettista että käytännön oppimista. Voit omata varsinaisen tietopankin lailla tietämystä ja teoreettista oppia, mutta mikäli käytännön tason työssä ei ole eikä kerry minkäänlaista kokemusta, jää pohja melko huteraksi.




Heartful Yoga - opettajakoulutuksessa painotetaan hienosti molempia osa-alueita; heti alkutaipaleella saimme kirjasuosituslistan, jossa oli litania eri eepoksia, sekä modernin että esimodernin ajan teoksia, jotka loivat pohjaa opettajanuralle. Lisäksi saimme harjoitella pareittain joogan ohjaamista joka kuukausi. Kirjoista luin ensimmäisenä Bhagavadgitan, sillä se on yksiä hindulaisuuden perusteoksia, ja tämän jälkeen oli luonnollista siirtyä Yoga Sutran pariin, joka on kirjoitettu Bhagavad Gitan jälkeen mutta molemmat ajanlaskun alun tiimoilla. Näiden perustavanlaatuisten tekstien opiskelun jälkeen tunsin jo ymmärtäväni paljon enemmän siitä, mistä joogassa on kysymys. Kummassakaan ei esitellä lainkaan asanoita, vaan nämä molemmat ovat elämänfilosofisia ohjetekstejä. Siksi suosittelenkin lukemaan ainakin Bhagavad Gitan, esimerkisi jos hakeudut joogaopettajakoulutukseen tulevaisuudessa tai haluat yksinkertaisesti oppia enemmän joogasta, tuosta pitkälle yli 2000 vuotta vanhasta traditiosta. Tässäkin pätee se sanonta, että ymmärtääkseen nykypäivää täytyy ymmärtää myös historiaa.

Joogaopekoulutuksessa oltiin paikalla lähiopetuspäivinä “office-hours” tyylisesti, eli yleisimmin klo. 9-17 välimaastossa mentiin. Tein jonkin verran taustatutkintaa eri koulutuksista ennen hakemukseni lähettämistä, mutta hakuvaihtoehdot skaalautui aika nopeasti pariin-kolmeen sillä tiesin haluavani tehdä RYT200-koulutuksen ja mielellään vähintään vuoden kestävän, jotta aiheisiin on aikaa syventyä. Heartful Yogan koulutuksesta olin lukenut paljon hyvää, mutta silti koulutus pääsi yllättämään monipuolisuudellaan ja mitä upeimmaksi hiottuun fasilitointiin. Kaikki oli niin viimoisen päälle ja hienosti suunniteltu ja toteutettu, että osallistujalla tuli fiilis että on ennemmin retriitillä kerran kuussa kuin koulutuksessa. Valmistujaiset olivat myös todella ikimuistoiset, siellä ei kukkia eikä totisesti kyyneleitä ja naurua säästelty.





Muistan usein koulutuspäivieni jälkeen miettineeni, että oikeastaan ihan kaikki ihmiset hyötyisivät joogaopettajan koulutuksesta, vaikkei välttämättä olisikaan kiinnostunut opettamaan tai oikeastaan vaikkei jooga olisikaan ykkös-kiinnostuksenkohteiden listalla. Koulutus tuntuu elämänkoululta, paikalta jossa voi turvallisesti kasvaa ja esimerkiksi etsiä itseään. Suosittelisin päivittäistä sadhanaa (=henkistä harjoitusta) kaikille, vaikkei joogaopettajaksi olisikaan kouluttautumassa. Myös paikka, jossa voit olla noin aidossa kanssakäymisessä muiden samanhenkisten ihmisten kanssa on tuntunut todelliselta lahjalta elämässäni.

Koulutukseen ei siis ole mitään erityispääsyvaatimuksia, mutta on hyvä olla kiinnostunut jollain tasolla henkisestä kasvusta ja omaa joogaharjoitusta on hyvä olla taustalla noin 2-3 vuotta vähintään, sillä koulutuksessa kyllä joogataan ja paljon. Loput pääsyvaatimukset ovatkin sitten omasta motivaatiosta ja oppimishalusta kiinni, kuten on moniin muihinkin koulutuksiin. Meidän ryhmässä oli paljon eritaustaisia ihmisiä: fysioterapeutteja, sirkusohjaajia, insinöörejä ja muita konttoritöissä ja asiantuntijatehtävissä työskenteleviä, kuten allekirjoittanut. Mutta meistä ei kuitenkaan kukaan ollut mikään näistä asioista astuessamme sisään koulutuskeskukseen, eli pääopettajamme Kaisan taloon: silloin jäljelle jäi erään kurssiystävän hyvien sanojen mukaan vain: sydän ja ihminen. Tämän kauniin sanonnan toistaminen tuo vieläkin tipan linssiin. Et ihan joka päivä pysty tällä tavoin johonkin tilaan menemmän nykypäivänä, kun kannamme yllämme eri tilanteissa milloin mitäkin maskia ihmisten edessä. Se, että tulet kylmästi omana itsenäsi johonkin, on niin voimaannuttavaa ja sitä mahdollisuutta toivoisin kaikkien ihmisten elämään enemmän. Tulet joogaopettajakoulutuksen aikana hyvin läheiseksi muiden kurssilaisten kanssa sillä jaatte paljon myös henkilökohtaisia asioita keskenänne, ja koulutuksessa on lupa näyttää sekä ilon että surun tunteet. Siellä eletään elämää täydesti sellaisena kuin se kulloinkin aidosti näyttäytyy.




Oloni opiskelupäivien jälkeen oli aina inspiroitunut ja vaikka tietoa tuli paljon, päivien aikana myös latauduttiin, sillä emme pelkästään opettaneet joogaa muille ja oppineet teoriaa, vaan saimme itsekin nauttia esim. eriteemaisten chakrojen (kehon energiakeskusten) ympärille suunnitelluista joogatunneista. Koulutuksen aikana saimme kuulla niin sisätautilääkärin, uskonnonfilosofian opettajan, Ayurveda- sekä kiinalaisen lääketieteen opettajan sekä esimerkiksi fysioterapeutin luennot, mainitaakseni muutaman. Lisäksi koulutukseen kuului säännölliset (kuukausittaiset) opetusharjoitukset parin kanssa sekä lähes jokaisessa moduulissamme vieraili asanoiden perusteiden opettaja, Iyengar-opettaja Timo Kurvi, jolloin satoimme syventyä esimerkiksi tunniksi vain yhden asanan perusteelliseen oppimiseen.

Olin koulutukseen hakiessani melkoisen varma, että haluan opettaa joogaa ammatikseni valmistumisen jälkeen, ja tässä tilanteessa olenkin nyt. Valmistuin tammikuun puolivälissä 2023, ja nyt teen yritykseni kautta joogaohjauksia muille yrityksille, kuntokeskuksille sekä yksityishenkilöille. Joogan elämäntapa on vahvistunut ja sille on tullut paljon enemmän jalansijaa elämässäni, eikä vähiten sen ollessa nykyinen työni, mutta myös siksi että tiedän, että joogaa & sen filosofiaa haluan opettaa ihmisille eteenpäin ja haluan itsekin opiskella sitä tulevaisuudessa lisää. Heartful Yogan opettajakoulutus ylitti odotukseni ja olen koulutukseen enemmän kuin tyytyväinen. Tunnen nyt, että olen erittäin valmis ohjaamaan joogaa ja rakentamaan sen kentällä omannäköistä uraa.


Postauksen kuvat: Pari ekaa + ryhmäkuva lämmin kiitos Maria Kärkkäinen

Muut kuvat: oma arkisto, ihanat joogaopiskelukaverit & Kaisa Kärkkäinen


27 views0 comments

Comments


bottom of page